”Klipporna Externsteine” [Tyskland]

Klipporna Externsteine.
Klipporna Externsteine.

”KLIPPORNA EXTERNSTEINE” [TYSKLAND]
Plats: Detmold, Tyskland.

Externstein-klipporna dyker plötsligt upp bland kullarna och de lummiga skogarna.
Det här är en av Europas mest omdebatterade plats: Är det en flera tusen år gammal hednisk blodig kultplats – eller en stillsam kristen plats?

I den här kompakta resguiden får du både karta, färdbeskrivning samt en historik och en guide till de mest sevärda sakerna.

Klicka här för att ladda ner fornguiden.


Klipporna i Externsteine är inte så kända utanför Tyskland eller de turister som råkar vara i närheten av staden Detmold i Teutoburgerskogen.

Men de 37 meter höga klipporna är väl värda ett besök. Om inte för deras naturliga skönhet så för deras mystiska ursprung.

Arkeologer och forskare har debatterat i decennier om vilka människor som var de första att börja hugga in trappor och rum i de fem stora klipporna.
Här finns ett rum uthugget högt upp i en klippa med ett fönster där solen skiner in vid sommarsolståndet. Det finns också flera stora grottor som användes av eremitmunkar under medeltiden.

I den här resguiden får du veta mer om den här mystiska platsen.

Fakta
Fornminne: KLIPPORNA EXTERNSTEINE
Vad är det: Klippor, grottor, kyrka, helig plats.
Ligger: Detmold, Tyskland.
Uppdaterad: 29 september 2009.
Skribent: Mikael Jägerbrand.
Omfång: 2 sidor.
Storlek: A4 (210 mm x 297 mm).
Upplösning: 300 dpi.
Filstorlek: 6 Mb.
Filformat: PDF

Klicka här för att ladda ner e-boken.

Alla våra fornguider är skrivna av professionella arkeologer. Guiderna är lättlästa och innehåller alla viktiga fakta om fornminnet. Du får också en aktuell färdbeskrivning och kartor.
Fornguiden är publicerad i pdf-format som fungerar på både PC och MAC (och de flesta andra system). Du kan komma att behöva gratisprogrammet Acrobat Reader för att kunna läsa filen.

OBSERVERA att alla våra fornguider är högupplösta (300 dpi) – det är alltså en STOR FIL du kommer att behöva ladda ner. FILEN ÄR PÅ *** 7 MB ***