”Hällristningen Skomakaren” [Bohuslän]

Hällristningen Skomakaren i Bohuslän.
Hällristningen Skomakaren i Bohuslän.

”Hällristningen Skomakaren”
Plats: Backa, Brastad, Bohuslän

Hällristningen Skomakaren ligger i ett av världens mest ristningstäta områden och är en av Sveriges mest spektakulära.
Den största figuren är en 150 cm stor yxbeväpnad man som också gett namn åt hällen: Skomakaren. Det här är troligen den fornnordiska guden Tor med sin hammare Mjölner.
I den här kompakta resguiden får du både karta, färdbeskrivning samt en historik och en guide till de viktigaste figurerna på ristningen.

Klicka här för att ladda ner fornguiden.


Skomakaren ligger i Backa utanför Lysekil i Bohuslän och är den ristning som satte igång hela den arkeologiska forskningen.

Det är också den första hällristningen som nämns i historien. Redan 1627 ritades den av när en förbipasserande dansk läkare uppmärksammade den.
Ristningen ligger vid en gammal väg som kallas ”den heliga vägen” eftersom det ligger ett stort antal stora hällar längs vägen.

Fakta
Fornminne: Skomakaren
Vad är det: Hällristning
Ligger: I Brastad, Bohuslän.
Uppdaterad: 23 juni 2009.
Skribent: Mikael Jägerbrand.
Omfång: 2 sidor.
Storlek: A4 (210 mm x 297 mm).
Upplösning: 300 dpi.
Filstorlek: 7 Mb.
Filformat: PDF

Klicka här för att ladda ner e-boken.

Alla våra fornguider är skrivna av professionella arkeologer. Guiderna är lättlästa och innehåller alla viktiga fakta om fornminnet. Du får också en aktuell färdbeskrivning och kartor.
Fornguiden är publicerad i pdf-format som fungerar på både PC och MAC (och de flesta andra system). Du kan komma att behöva gratisprogrammet Acrobat Reader för att kunna läsa filen.

OBSERVERA att den här e-boken är högupplöst (300 dpi) – det är alltså en STOR FIL du kommer att behöva ladda ner. FILEN ÄR PÅ *** 7 MB ***